Nyckeln till att utveckla ett onlineföretag är att exponera sig i sökmotorernas resultat. Många människor använder numera en sökmotor som sin första kontaktpunkt när de letar efter en restaurangrekommendation, en ny produkt eller ett svar på en fråga. 80 % av all trafik som genereras för en webbplats kommer från sökmotorer! För att kunna matcha din verksamhet med dessa frågor och få besökare till din sida behöver du synlighet på sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Det finns två framträdande strategier som du kan använda för att förbättra din webbplats placering på en SERP: sökmotoroptimering (SEO) och pay-per-click-reklam i sökmotorer (PPC).

Båda dessa metoder har sina egna styrkor och begränsningar. Om du vet hur och när du ska använda var och en av dem kan du avsevärt öka den trafik som genereras till din webbplats. Ökad trafik leder sannolikt till mer engagemang för innehåll, bokningar av evenemang och produktförsäljning. I det här inlägget kommer vi att redogöra för grunderna i SEO och PPC och jämföra de två.

SEO

Sökmotoroptimering är en metod för att landa organiska besökare på din sida. Det innebär att besökaren inte har klickat på en annons för att nå din webbplats, utan har följt en länk från en SERP. På Google, till exempel, är de organiska resultaten de som listas under de första resultaten som är märkta som ”Annonser”.

SEO måste se till att en webbplats har vissa funktioner som hjälper den att säkra en hög placering i en SERP. Några exempel på dessa funktioner är crawltillgänglighet (en botens förmåga att följa länkar genom dina sidor), engagerande innehåll som kan besvara användarens fråga, nyckelord som lockar sökare och en bra användarupplevelse med snabb laddningshastighet och ett lättanvänt användargränssnitt.

Det är viktigt att notera att Google rekommenderar att webbplatser inte byggs med sökmotorerna i åtanke. Du måste bygga dem med en bra onlineupplevelse som huvudfokus för designen. Om man försöker lura en sökmotor genom att inkludera sidor med lite innehåll, dölja text och länkar och skapa dörrsidor – sidor som rankas bra för en specifik sökning – kan det leda till att sökmotorleverantören avindexerar eller straffar dem.

Man kan dra slutsatsen att det är en komplex fråga att utveckla ett effektivt SEO-program. För de flesta företagare skulle det ta för lång tid att bemästra SEO. Det finns många konsulter och byråer som kan hjälpa dig. Det tar tid att förbättra din placering i en sökmotor. Och det kan vara svårt att konkurrera med väletablerade företag på nätet.

Google rekommenderar att webbplatser inte byggs med sökmotorer i åtanke, utan med en bra onlineupplevelse som huvudsakligt fokus för utformningen.

PPC

Pay-per-click-reklam lämpar sig inte för webbplatsdesign på samma sätt. Även om det fortfarande är viktigt att ha en webbplats av hög kvalitet – handlar det mer om att bestämma när du vill att din webbplats ska visas på en SERP genom annonsering. Den vanligaste formen av PPC är Google Ads. Du kan betala för att en länk till din webbplats ska visas på de första platserna på en SERP – reserverade för annonser – när du gör en viss sökning. Det fungerar enligt en pay-per-click-modell: du betalar bara en avgift om någon klickar på din länk.

Annonsörerna identifierar nyckelord som de vill lägga bud på, anger hur mycket de är villiga att spendera och skapar grupper av nyckelord för att koppla ihop dem med annonser. När en sökning utförs genomför Google små ”auktioner” mellan en grupp annonser. Google fastställer att denna grupp är relevant för sökfrågan och informeras av de mest relevanta nyckelorden från annonsörens konto.

Google rangordnar annonserna baserat på det högsta bud som annonsören är villig att betala och en ”kvalitetspoäng”. Kvalitetsbetyget är en indikator på hur relevant och användbar annonsen är för användaren. En formel som använder en kombination av de två mätvärdena rangordnar annonserna som sedan visas i enlighet med detta.

PPC-kampanjer kan spela en avgörande roll när det gäller att matcha webbplatser med besökare vid en viss tidpunkt – kanske vid lanseringen av en ny produkt – eller för en viss målgrupp på en viss plats. Förutom sökmotorer kan även sociala medier erbjuda PPC-kampanjer. Facebook gör detta riktigt bra eftersom det gör det möjligt att skapa mycket skräddarsydda annonser baserade på en specifik demografisk grupp, t.ex. ålder, kön, plats och till och med civilstånd.

PPC-kampanjer kan spela en avgörande roll när det gäller att matcha webbplatser med besökare vid en viss tidpunkt – kanske vid lanseringen av en ny produkt – eller för en specifik målgrupp på en viss plats.

SEO kontra PPC

Båda strategierna har samma slutmål: att öka trafiken till din webbplats. Båda är viktiga delar för att öka exponeringen på nätet, och det är inte nödvändigtvis fråga om att välja det ena eller det andra; de två strategierna kan komplettera varandra och användas parallellt.

Resultaten från SEO kan ta lång tid att få effekt, men när din webbplats rankas högst upp i en SERP kan det leda till en ihållande trafik – utan att du behöver betala för annonser. Dessutom kan din webbplats bli en etablerad ”go-to” för en viss sökfråga om den konsekvent rankas.

Båda strategierna har samma mål: att öka trafiken till din webbplats. Båda är viktiga delar för att öka exponeringen på nätet, och det är inte nödvändigtvis fråga om att välja det ena eller det andra; de två metoderna kan komplettera varandra och användas parallellt.

Resultaten från SEO kan ta lång tid att få effekt, men när din webbplats rankas högst upp i en SERP kan det leda till en ihållande trafik – utan att du behöver betala för annonser. Dessutom kan din webbplats bli en etablerad ”go-to” för en viss sökfråga om den konsekvent rankas bra, och därmed göra din sida till en ”auktoritetssida” inom den nischen. Slutligen, om du någon gång planerar att sälja din webbplats kan en hög trafikvolym från en stark SERP-position bidra till att öka dess värde.

Till skillnad från SEO kan PPC-kampanjer genomföras med nästan omedelbara resultat. Du kan skräddarsy dem till mycket specifika målgrupper utifrån viktiga demografiska uppgifter och använda dem endast när vissa nyckelord söks efter. Detta skräddarsydda tillvägagångssätt fungerar bra med kortsiktiga marknadsföringsmål som att uppmärksamma en produktlansering eller en ny kampanj, och gör det möjligt för dig att dominera en sökkategori under en tid.

Nackdelen med PPC är dock att klickfrekvensen för annonser är jämförelsevis mycket låg jämfört med SEO-länkar. Av alla sökningar i USA klickade endast 2,8 % av personerna på betalda annonser; SEO får cirka 20 % mer trafik än PPC. Även om PPC-kampanjer kan vara ett snabbt och enkelt sätt att öka din synlighet på nätet, vill du på lång sikt att din webbplats ska kunna konkurrera med organiska resultat, eftersom det sparar på annonskostnaderna och dessutom ser till att du inte går miste om den stora grupp besökare som undviker annonser.

Vad innebär detta för ditt företag?

Varje strategi kan passa olika företag bättre vid olika tillfällen. Om du startar ett e-handelsföretag och till exempel vill sälja Macbook-datorer kommer du att få svårt att konkurrera med Apple, Amazon och andra etablerade onlineåterförsäljare om en plats i SERP. Det krävs en lång och hållbar SEO-strategi för att bli ett högt rankat sökresultat. En välriktad PPC-kampanj som sammanfaller med lanseringen av ditt företag kan vara mer lämplig i den här situationen.

Om din verksamhet å andra sidan är ganska nischad är det kanske inte alltför svårt att använda SEO effektivt. Du kan etablera din webbplats som en ”go-to” för en specifik sökkategori. Om din webbplats kan byggas med tanke på användarens syfte – det vill säga att den kan ge svar på en viss sökfråga och den inte har så mycket konkurrens inom samma kategori – kan SEO hjälpa dig att generera uthållig trafik av hög kvalitet på kortare tid än om din webbplats har ett bredare syfte.

På det hela taget bör du använda båda strategierna för att uppnå olika mål. I slutändan är ett e-handelsföretag beroende av att nå KPI:er som försäljning, bokningar och sid- och videovisningar. Du kan inte uppnå detta utan trafik från sökmotorbesökare. Genom att kombinera vältajmade PPC-kampanjer med en långsiktig SEO-strategi kan din webbplats etablera sig som en nyckelspelare i vissa sökresultat.

Boka in en kostnadsfri konsultation eller läs mer om hur vi kan hjälpa er.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev samlar vi tips och nyheter för dig som är intresserad och vill hålla dig uppdaterad om senaste trenderna i digital marknadsföring

Tack för din sign-up!
Det uppstod ett fel. Vänligen försök igen senare.

Jag accepterar villkoren Nyhetsbrev Integritetspolicy