Varje webbplatsägare vet att en viktig del av att ha en framgångsrik online närvaro är att se till att allt fungerar som det ska. En av de mest frustrerande problemen att stöta på är brutna länkar. De kan förstöra användarupplevelsen och skada din SEO. I denna guide kommer vi att dyka ner i världen av brutna länkar, hur du hittar dem och, viktigast av allt, hur du fixar dem.

Vad är brutna länkar och varför är det ett problem?

Brutna länkar, eller ”döda länkar”, är länkar som inte längre leder till deras avsedda destination. Detta kan vara på grund av flera anledningar, till exempel att sidan de länkade till har raderats, URL:en har ändrats, eller att webbplatsen de länkade till inte längre finns.

Brutna länkar kan vara skadliga för din webbplats av flera anledningar. Först och främst, de förstör användarupplevelsen. Om en besökare klickar på en länk som de tror kommer att ge dem den information de letar efter, men istället hamnar på en 404-sida, kommer de troligtvis att bli frustrerade och lämna din webbplats. Dessutom kan sökmotorer som Google se brutna länkar som ett tecken på att din webbplats inte är uppdaterad eller väl underhållen, vilket kan påverka din ranking i sökresultaten.

Hur Man Hittar Brutna Länkar

Lyckligtvis finns det flera verktyg tillgängliga som kan hjälpa dig att hitta brutna länkar på din webbplats. Här är tre av de mest populära:

  1. Google Search Console: Google Search Console är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att identifiera och lösa tekniska problem på din webbplats, inklusive brutna länkar. Verktyget visar en lista över 404-fel, vilket indikerar sidor som inte kan hittas, vilket ofta innebär en trasig länk.
  2. Screaming Frog SEO Spider: Screaming Frog är ett annat fantastiskt verktyg för att hitta brutna länkar. Det fungerar genom att ”crawla” din webbplats och identifiera eventuella länkar som leder till en 404-sida.
  3. Broken Link Checker: Broken Link Checker är ett gratis online-verktyg som kan skanna din webbplats efter brutna länkar. Det är ett bra verktyg om du vill ha en snabb överblick över eventuella problem.

Hur Man Fixar Brutna Länkar

När du har hittat brutna länkar på din webplats, är det dags att börja fixa dem. Här är några steg som kan hjälpa dig:

  1. Ersätt/omdirigera dem: Ersätt brutna länkar med en lämplig alternativ eller omdirigera dem till en annan relevant sida på din webbplats. Om du till exempel har avaktiverat en sida för en produkt som inte längre finns, kan du omdirigera länken till en sida för en liknande produkt​1​.
  2. Ta bort dem: För vissa brutna länkar kan det vara bättre att helt ta bort dem så att människor inte fortsätter att hamna på en icke-existerande sida. Detta kan vara lämpligt för produkter som inte längre finns och inte har något lämpligt alternativ, eller för kampanjer och tjänster som du inte längre erbjuder​1​.
  3. Be webbplatsägare att fixa brutna tillbakalänkar: Vissa brutna tillbakalänkar kan uppstå på grund av ett mindre misstag från webbplatsägarens sida. I sådana fall kan det vara klokt att direkt kontakta webbplatsägarna och be dem att använda den korrekta länken istället​1​.
  4. Återskapa/ersätt innehåll på samma URL: För brutna tillbakalänkar som inte längre har det ursprungliga innehållet, kan du också överväga att återskapa innehållet eller ersätta det med ett lämpligt alternativ. Detta kan vara lite tidskrävande, men det är värt all trafik och länkjuice, särskilt om de kommer från ansedda webbplatser​1​.

Slutsats

Att hitta och fixa brutna länkar är en kritisk del av att underhålla och optimera din webbplats. Med rätt verktyg och lite tid kan du förbättra användarupplevelsen, förbättra din SEO och se till att din webbplats fungerar så smidigt som möjligt. Kom ihåg, en väl underhållen webbplats är en framgångsrik webbplats.